Zeytin kırıcı ünitesi, zeytinlerin çekirdeklerinden ayrılarak hamur haline getirilmesini sağlayan, zeytinyağı üretim hattının önemli bir parçasıdır. Ünite, zeytinlerin mekanik işleme tabi tutularak yağın verimli bir şekilde elde edilmesine olanak tanır.
BSTM çeşitli ihtiyaçlara göre aşağıda belirtilen kırıcıları üretmektedir:
- Çekiçli/Bıçaklı Kırıcı
- Çekirdek Ayırıcılı Kırıcı
Farklı zeytin çeşitleri ve erken, orta, geç hasat dönemleri için farklı elek seçenekleri sunulur:
- 5 mm
- 6 mm
- 7 mm
Uygulama:
Hamurun hazırlanışı, zeytinyağının kalitesini ve miktarını belirleyen kritik bir aşamadır. Zeytinlerin hücre zarlarının yüksek ısı üretmeden parçalanması, zeytinyağının aromasını ve polifenol içeriğinin değerlerini önemli ölçüde etkiler. Lipoksijenaz (LOX) adı verilen enzimatik faaliyetler bu aşamada başlar.
Faydaları:
- Yüksek verim
- Yüksek fenol verimliliği
- Yüksek aroma verimliliği
- Optimal çalışma sıcaklıkları
- Farklı zeytin çeşitleri için elek seçenekleri
- Değiştirebilir çekiç / bıçak / pim seçenekleri
Tasarım:
BSTM kırıcı ve çekirdek ayırıcıları, tek gövde üzerinde modüler olarak tasarlanmıştır. Modüler tasarım, tek şasi üzerinde ataşman değişimleri yapılarak farklı kırım teknikleri uygulamanızı ve zeytinin cinsine göre en doğru hamuru hazırlamanızı mümkün kılar. Kırma işlemi için bir adet ve sıyırma işlemini görmek için bir adet olmak üzere iki adet, kırıcıyı beslemek için bir adet ayarlanabilir hızda olmak üzere toplam üç adet motor bulunur. Tasarladığımız ve kolayca değiştirilebilen çekiçli, bıçaklı, pimli kırıcı başlıkları ve değiştirilebilir elek seçenekleri sayesinde kullanıcılara farklı zeytin çeşitleri ve hasat dönemleri için esneklik sağlanmıştır.
Çalışma Prensibi:
Kırıcı ünitesi: Zeytinler, kırıcının içine helezon yardımıyla sürülür. Bu bölgede hareket eden bıçaklar, zeytinleri parçalayarak çekiçli kısım ile sabit eleğin deliklerinden dışarı iter. Değiştirilebilir elek seçenekleri sayesinde elde edilen hamurun kalınlığı optimize edilebilir.
Soğutma sistemi: BSTM olarak tasarladığımız soğutma sistemi ile kırım esnasında istenilen sıcaklığı ayarlama olanağı sunuyoruz. Bu sistem aracılığıyla, zeytinyağının kalitesini belirleyen önemli bir unsur olan sıcaklık üzerinde kullanıcıya seçim olanağı sağlanmıştır.
Teknik Çizimler
Teknik Özellikler